Catatan Ibu

Jumaat, 2 Mac 2012

DEMI MEREKA

Setiap hari berazam untuk menjadi yang lebih baik dari semalam..dan berdoa agar hari esok akan lebih baik dari hari sebelumnya..Tak perlu menunggu suatu tarikh untuk berubah, kerana tidak pasti bila kita akan kembali padaNya..

Anak-anak juga salah satu sebab kenapa ibu bapa perlu sentiasa memotivasikan diri, mereka meniru setiap bait kata dan perbuatan...bersyukur kerana mereka dan demi mereka ibu bapa akan cuba memberikan yang terbaik

Ini permata hati saya ......

Auni... seorang yang periang dan ceria.. (manja sangat pada ayah)
Kakak yang penyayang, sangat peka pada sekeliling (juga sangat sensetif~macam ibu kot)
Juga garang (ala2 guru besar sedang bagi arahan)

Kekuatan untuk meneruskan misi penyusuan adalah Auni, dia selalu tanya kenapa dulu dia tak ada stok susu macam yang Adani ada... (memang rasa bersalah di hati ibu tak pernah padam sebab waktu itu ibu tidak cukup ilmu dan tidak punya kekuatan) Tapi kerana Auni ibu harus kuat dan perlu mencari ilmu. Terima kasih sayang, kerana Auni sentiasa memberi sokongan pada ibu....(selalu tolong siapkan beg pam dan botol susu)


Ini dia chintha hati saya yang always senyum...

Adani.... bodyguard yang selalu mengekori ke mana je langkah saya pergi
sangat manja dan suka kacau kakak Auni buat kerja sekolah...

Budak manja ni lah yang buat ibu lebih sabar dan kuat untuk meneruskan misi penyusuan...mula-mula dulu memang ibu risau dengan alahan (ekzema) yang Adani hidapi, tapi bila ibu fikirkan semula, itulah rezeki buat Adani.. Alahan kat daging lembu,susu lembu dan produk yang sewaktu dengannya, maka ibu kena positifkan diri, mungkin itu salah satu sebab untuk ibu supaya dapat menyusukan Adani dengan susu ibu sampai besar... Insyaallah...

Benar kata orang "Bukan susah nak jadi senang dan bukan susah nak jadi susah" yang penting niat, usaha dan doa berteruskan seterusnya menyerahkan kepadaNya kerana DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya..Ilmu itu tidak akan habis kerana semakin kita banyak pelajari maka banyak lagi benda baru yang akan kita ketahui...

Rakan seperjuangan di MBFC sewaktu sesi penutupan
bertempat di Nadin Homestay, Kuching, Sarawak

3 hari yang terlalu singkat saya rasa..,seronok menimba ilmu bersama rakan-rakan, banyak info dan pendapat... Semoga perkongsian ini akan menjadi tradisi buat kita semua..

Ada seorang ayah mengikuti bengkel bersama kami (belum kira lagi dengan para suami/ayah di luar dewan yang setia menanti isteri dan anak sedang berkursus)Ibu menangis?
Ada sebab air mata ini jatuh.. kerana gembira dapat bersama rakan-rakan menimba ilmu, kerana dapat berjumpa dengan para pejuang, kerana bertemu 4 mata dengan para guru kerana saya tidak lagi bersendirian

Perjuangan ini mungkin kecil pada sesetengah pihak tapi perjuangan ini mengajar saya erti sabar,usaha dan motivasi. Di sini saya belajar erti perkongsian dan kasih para sahabat..
Ibu belajar..Adani pun ikut belajar...

Ibu dapat kawan Adani pun dapat kawan baru..

Agak-agaknya nanti Adani boleh lah apply untuk jadi Breastfeeding Peer Counselor jugak ya...

Adani sayang, ini pesanan ibu buat kamu dan kakak (Nanti bila kamu dah besar, mesti kamu akan tahu betapa ibu mengharapkan anak-anak ibu untuk sentiasa menuntut ilmu, ilmu itu tiada hujungnya)
Penyusuan di mana sahaja...

Adani memang tak lepaskan peluang kan?