Menyahut seruan entri di blog-blog rakan serta photo teman di muka buku mengenai Durian Crepe
Walaupun tidak secantik hasil tangan mereka tetapi percubaan pertama ini memberi semangat agar percubaan membuat crepe dilaksanakan lagi...
Resepi boleh didapati di :-
Blog Sis Azlita
Blog Kak Zu
Blog Sis Reen Khan
Juga resepi dan tutorial di blog sis Ana
Pan kureng memberi kerjasama sebab asyik melekat lah pulak..Mula-mula kecewa juga..tapi bila dapat tekniknya semangat naik semula.
Tini gunakan resepi dari blog Kak Zu
(Terima kasih atas perkongsian resepi Kak Zu)
Bahan-Bahan
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil paste pandan ~ tini guna pandan emulco
1/2 sudu kecil pewarna kuning ~ tini bahagikan adunan kepada dua bahagian dan letak warna kuning & satu
lagi pandan emulco
1 sudu besar butter di cairkan
2 sudu besar gula halus @ castor ~ tini tak letak gula :)
Cara Penyediaan
Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati ~ nak blender pun boleh
Tapiskan adunan
Panaskan kuali (non stick pan)
Masukkan sesenduk dan ratakan
Masak menggunakan api kecil dan tidak perlu di terbalikkan
Ketepikan lempeng yang telah dimasak dan biarkan seketika
Bahan untuk inti
Cream
Isi durian ~dilecek sedikit
Untuk inti pula tini guna resepi Cream Custard
(Elok disediakan awal dan disejukkan di dalam peti sejuk)
200 gm susu segar
1 biji telur
4 sudu makan gula
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu makan mentega
Campurkan semua bahan (kecuali mentega) dan kacau hingga sebati
Masak di atas dapur dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat
Matikan api dan masukkan mentega, kacau hingga rata
Cara menyediakan Durian Crepe
Bentangkan sekeping lempeng, kemudian letakkan sesudu krim kastad
Letakkan sesudu isi durian di atas krim tadi dan tutup isi durian dengan sesudu krim kastad
Lipat dan susun crepe ke dalam bekas
Sejukkan seketika di dalam peti sejuk
Enak dihidangkan sewaktu sejuk
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan